În afara faptului că e foarte gustos, dovleacul plăcintar vine și cu multe beneficii nutriționale.
Este bogat în vitamina A și este o sursă bună de beta caroten, care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și a anumitor tipuri de cancer.
Dovleacul plăcintar este bogat și în vitamina C (un alt antioxidant), potasiu și fibre.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu sângele și colesterolul tău când mănânci dovleac
Poate fi folosit ca piure la mâncăruri sau la diverse deserturi, ca și prăjitura pe care astăzi am ales să o prezint.
Ingrediente:
Truc: Dacă doriți o prăjitură mai consistentă, puteți pune în loc de lapte aceeași cantitate de smântână.
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Puneți cele 500 g de dovleac proaspăt într-o cratiță.
Adăugați apă cât să acoperiți cuburile de miez de dovleac și puțină sare.
Fierbeți timp de 15 minute.
După ce dovleacul a fiert, îndepărtați oala de pe foc, scurgeți de apă și sfărâmați cu o furculiță miezul de dovleac, făcându-l ca un piure.
Într-un castron, bateți bine ouăle, zahărul, scorțișoara, nucșoara și laptele sau smântâna.
Adăugați piureul de dovleac și amestecați.
Ungeți cu unt o formă rotundă de copt cu pereți detașabili, cu diametrul de 26 cm.
Introduceți compoziția și puneți la cuptor timp de aproximativ 40 de minute la 180°C.
Puteți verifica dacă prăjitura este gata introducând un cuțitaș în mijloc.
Dacă acesta iese curat, înseamnă că prăjitura este coaptă.
CITEȘTE ȘI: Tartă de dovleac: Desertul fin și savuros, care este și o sursă de vitamine și substanțe nutritive
Scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei.
Prăjitura poate fi servită atât caldă, cât și rece.
Este un desert foarte bine primit, iar dacă vreți să obțineți un aspect mai interesant, puteți adăuga frișcă deasupra.